Ce spune legislația română?
În conformitate cu articolul 12, alineatul 1 din Ordonanţă de urgenţă 97/2005 ”actul de identitate este documentul care se eliberează, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, cetăţeanului român şi care face dovada identităţii, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă titularului acestuia. Acest document se eliberează începând cu vârsta de 14 ani.”
La articolul 12, alineatul 2 se specifică faptul că ”în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, precum şi cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflat în termen de valabilitate”, iar ”începând cu data de 1 ianuarie 2011, prin act de identitate se înţelege şi cartea electronică de identitate.”
În conformitate cu articolul 14, alineatul 1 din Ordonanţă de urgenţă 97/2005, ”actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă a persoanei fizice [..]”
La articolul 14, alineatul 4 specifică faptul că ”cererea pentru eliberarea actului de identitate se semnează în prezenţa lucrătorului serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor şi trebuie să fie însoţită de documentele care fac, potrivit legii, dovada numelui de familie şi a prenumelui, a datei de naştere, a stării civile, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă.”
Lista completă a documentelor necesare este clarificată prin articolul 57 din Hotărârea de Guvern nr. 295/2021 și poate fi găsită aici.
Iar la articolul 14, alineatul 6 se menționează că ”în situaţia cetăţenilor români care au domiciliul în România şi se află temporar în străinătate, eliberarea cărţii de identitate se poate face prin intermediul altei persoane, pe bază de procură specială, autentificată la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din ţara respectivă.”
IMPORTANT: Articolul 15, alineatul 2, specifică clar faptul că ”eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe bază de procură specială.”
Cum înțelegem corect legislația?
1. Cartea de identitate românească se emite doar în România, iar cererea se depune personal, la Serviciul de Evidență a Personelor de la locul de domiciliu al persoanei fizice care dorește reînnoirea cărții de identitate.
2. Persoanele care se află în străinătate, însă au domiciliul în România, pot solicita reînnoirea cărții de identitate printr-o procură specială, emisă doar de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din ţara respectivă.
3. La depunerea dosarului este necesar ca titularul sau persoana împuternicită să prezinte toate documentele necesare, în original și sau fotocopie, după caz.
4. La Consulat NU se poate reînnoi o carte de identitate, însă doar prin Consulat, adică prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, se poate obține o procura specială care poate fi utilizată în procesul de reînnoire a cărții de idenitate.
5. Indiferent de vârstă, obținerea primei cărți carte de identitate, respectiv restabilirea domiciliului în România NU se poate face printr-o procură.
REZUMAT:
Cartea de identitate românească nu se poate reînnoi prin Consulat ci doar în România, iar cererea se poate depune de către titularul actului, personal sau de către o altă persoană desemnată de acesta printr-o procură specială.
ATENȚIE: Compania noastră oferă soluții complete (consultanță, asistență și reprezentare în România), pentru a vă reînnoi cartea dvs. de identitate românească.